Jak pić dobrą whisky?
Picie dobrej whisky w czterech prostych krokach
Oczywiście każdy pije whisky jak lubi. Jednak jeśli chcemy spróbować dobrego trunku, warto poświęcić chwilę na przygotowanie. Szczególnie w sytuacji, kiedy nadarza się okazja spróbowania whisky lepszej klasy.
Krok
-
1
-
Temperatura
Whisky powinna być ciepła. Bez lodu. Najlepiej jest degustować w temperaturze około 16 stopni Celsjusza, ale tak zwana „pokojowa” też będzie dobra – czyli około 20 stopni. Zbyt chłodna whisky traci aromat.
Krok
-
2
-
Szkło
Zwężane ku górze szkło lepiej przenosi unoszący się aromat. Wielkie kufle i popularne szerokie szklanki z grubym dnem lepiej omijać. Szkoda dobrej whisky.
Krok
-
3
-
Dodatki
Przy degustacji, whisky rozcieńcza się delikatnie czystą wodą niegazowaną. Najlepiej z jak najmniejszą ilością minerałów na 1 litr. Woda o wysokiej zawartości minerałów może zmieniać smak whisky. Tą informację można znaleźć na tylnej etykiecie (mg/l).
W niektórych sklepach można kupić specjalną wodę do whisky. A jeśli jest się „purystą” to najlepiej kupić wodę z destylarni, która whisky zrobiła.
Krok
-
4
-
Rozcieńczanie
Wody dolewa się między 1/4 a 1/3 objętości whisky. Większa ilość wody zalecana jest do whisky o dużej zawartości alkoholu (np. 53%). Dolewanie wody służy delikatnemu rozcieńczeniu alkoholu i wydobyciu większej ilości aromatów.