Subiektywne wrażenie
Cardhu po gaelicku oznacza „czarna skała”. Gorzelnia otrzymała licencję w 1824 roku, po 10 latach nielegalnej działalności.
W 2003 whisky stała się obiektem zarzutów że bezprawnie wykorzystuje nazewnictwo „pure malt” (czysta whisky słodowa). W rzeczywistości Cardhu Single Malt jest mieszanką whisky z różnych gorzelni produkowaną masowo aby zaspokoić popyt. Cardhu jest „lżejszą” whisky o smaku słodszym od Caol Ila i wyraźniejszym aromacie kwiatowym. Generalnie jest „słodka, łatwa i przyjemna” – w sam raz dla początkujących.
Butelka 0,7 L, 40% VOL. Cena około 160 PLN.
W jednym z odcinków stwierdziliśmy, że sushi świetnie pasuje do whisky. A co o tym myśli Michał Kostrzewa, który robi…
WILLIAM PEEL Naturalizowany Szkot. Albo Francuz. Wiliam po mieczu jest Szkotem a po kądzieli Francuzem. Ojcowie to, według rozmaitych źródeł,…