Szukasz informacji o whisky? Whisky Evenings to bardzo subiektywny przewodnik po świecie whisky dla każdego, kto chciałby poznawać, odkrywać i degustować.

SINGLETON 12 Y.O.

  • Subiektywne wrażenie


  • SINGLETON 12 Y.O.

    Whisky Singleton została wyprodukowana po raz pierwszy w XIX wieku w mieście Dufftown, które znajduje się w samym sercu słynnego regionu Speyside u zbiegu rzek Dullan i Fiddich.

    Lokalne porzekadło Dufftown mówi: „Rome was built on seven hills and Dufftown stands on seven stills.” Co w dużym uproszczeniu oznacza że Rzym wzniesiono na siedmiu wzgórzach a Dufftown na siedmiu… destylarniach.

    Produkcja The Singleton of Dufftown zajmuje więcej czasu niż pozostałych single malts, W efekcie powstaje dobrze zbalansowana whisky, która dojrzewa przez dwanaście lat w kombinacji europejskich i amerykańskich dębowych beczek. Następnie rozlewana jest do tradycyjnych butelek w kształcie manierek dmuchanych z niebieskiego szkła.

    Singleton bywa porównywany z Clynelish jednak w tym zestawieniu moim faworytem byłby właśnie Singleton. Jest dużo bardziej wyrazistszy. Whisky ta pozycjonowana na mapie smaków jako treściwa i wytrawna. Posiada łagodny smak i delikatny aromat składający się ze słodkich owoców, lukrecji i nuty owoców cytrusowych. Jako ciekawostkę można dodać że nazwa Singleton pojawia się jeszcze na butelkach oznaczonych jako 10 letnia whisky – jednak ta wersja to istocie produkt z gorzelni Auchoroisk.
    Butelka 0,7 L, 40% VOL. Cena około 130 PLN.

wróć do katalogu