Subiektywne wrażenie
Whisky Singleton została wyprodukowana po raz pierwszy w XIX wieku w mieście Dufftown, które znajduje się w samym sercu słynnego regionu Speyside u zbiegu rzek Dullan i Fiddich.
Lokalne porzekadło Dufftown mówi: „Rome was built on seven hills and Dufftown stands on seven stills.” Co w dużym uproszczeniu oznacza że Rzym wzniesiono na siedmiu wzgórzach a Dufftown na siedmiu… destylarniach.
Produkcja The Singleton of Dufftown zajmuje więcej czasu niż pozostałych single malts, W efekcie powstaje dobrze zbalansowana whisky, która dojrzewa przez dwanaście lat w kombinacji europejskich i amerykańskich dębowych beczek. Następnie rozlewana jest do tradycyjnych butelek w kształcie manierek dmuchanych z niebieskiego szkła.
Singleton bywa porównywany z Clynelish jednak w tym zestawieniu moim faworytem byłby właśnie Singleton. Jest dużo bardziej wyrazistszy. Whisky ta pozycjonowana na mapie smaków jako treściwa i wytrawna. Posiada łagodny smak i delikatny aromat składający się ze słodkich owoców, lukrecji i nuty owoców cytrusowych. Jako ciekawostkę można dodać że nazwa Singleton pojawia się jeszcze na butelkach oznaczonych jako 10 letnia whisky – jednak ta wersja to istocie produkt z gorzelni Auchoroisk.
Butelka 0,7 L, 40% VOL. Cena około 130 PLN.
W jednym z odcinków stwierdziliśmy, że sushi świetnie pasuje do whisky. A co o tym myśli Michał Kostrzewa, który robi…
WILLIAM PEEL Naturalizowany Szkot. Albo Francuz. Wiliam po mieczu jest Szkotem a po kądzieli Francuzem. Ojcowie to, według rozmaitych źródeł,…