WHISKY

Logo Whisky Evenings, szklanka do whsiky

EVENINGS

Kobieta degustująca whisky w kieliszku

© Photo Murdo Macleod

Picie dobrej whisky w czterech prostych krokach

Oczywiście każdy pije whisky jak lubi. Jednak jeśli chcemy spróbować dobrego trunku, warto poświęcić chwilę na przygotowanie. Szczególnie w sytuacji, kiedy nadarza się okazja spróbowania whisky lepszej klasy.

lód w kostkach
Whisky w szklance
Ikona termometru
Kciuk w górę
Kciuk w dół

Temperatura

Whisky powinna być ciepła. Bez lodu. Najlepiej jest degustować w temperaturze około 16 stopni Celsjusza, ale tak zwana "pokojowa" też będzie dobra - czyli około 20 stopni. Zbyt chłodna whisky traci aromat.

1

Kieliszek do whisky
Szklanka do whisky

2

Szkło

Zwężane ku górze szkło lepiej przenosi unoszący się aromat. Wielkie kufle i popularne szerokie szklanki z grubym dnem lepiej omijać. Szkoda dobrej whisky.

Kieliszek

Szklanka

Woda w plastikowej butelce
Popularne napoje w puszkach
Kciuk w górę
Kciuk w dół

3

Dodatki

Przy degustacji, whisky rozcieńcza się delikatnie czystą wodą niegazowaną. Najlepiej z jak najmniejszą ilością minerałów na 1 litr. Woda o wysokiej zawartości minerałów może zmieniać smak whisky. Tą informację można znaleźć na tylnej etykiecie (mg/l).

 

W niektórych sklepach można kupić specjalną wodę do whisky. A jeśli jest się "purystą" to najlepiej kupić wodę z destylarni, która whisky zrobiła.

4

Rozcieńczanie

Wody dolewa się między 1/4 a 1/3 objętości whisky. Większa ilość wody zalecana jest do whisky o dużej zawartości alkoholu (np. 53%). Dolewanie wody służy delikatnemu rozcieńczeniu alkoholu i wydobyciu większej ilości aromatów.

Szklanka z whisky i wodą

© 2017 Whisky Evenings