WHISKY

Logo Whisky Evenings, szklanka do whsiky

EVENINGS

Budynki destylarni Abelour

Destylarnia Aberlour

ABERLOUR 12 Y.O.

Mam pewną słabość do słodkich whisky. Może dlatego, że są „łatwiejsze” dla podniebienia. Whisky dymne i torfowe często wymagają odrobienia lekcji zanim się do nich siądzie. Słodkie są po prostu przystępne.

 

Oczywiście istnieją trunki lepsze i gorsze w każdej kategorii, jednak generalnie można przyjąć zasadę, że whisky treściwe i dymne to półka dla bardziej zaawansowanych. Doskonale widać to również na półkach sklepowych, gdzie większość butelek zawiera smaki kwiatowe, miodowe i owocowe. Taki też jest Abelour. Lekki, łatwy i przyjemny. Mało dymny, za to bardzo miodowy. Kojarzy mi się z latem i słoneczną pogodą. Sam raz na imprezę, gdzie oprócz równo skoszonego trawnika jest także basen i leżaki. Abelour nie wymaga specjalnego skupienia ani odrabiania zadań domowych. Jest jak początek wakacji, kiedy wszystko co trudne i ambitne ląduje w kącie, a jedyne co nas interesuje to dobra zabawa zanim pogoda się popsuje.

 

Gorzelnia Abelour mieści się we wsi o tej samej nazwie. Założył ją w 1879 James Fleming, którego motto brzmiało: „Let the deed show” (Niech zaświadczą czyny). Czyny gorzelni Abelour świadczą o niej bardzo dobrze – Abelour to udana whisky.

Opakowanie Abelour 12 Y.O.

Subiektywne wrażenie

Ilość przyznanych szklanek
Ilość przyznanych szklanek
Ilość przyznanych szklaneczek
Ilość przyznanych szklanek
Ilość przyznanych szklanek
Ilość przyznanych szklanek

Butelka 0,7 L, 40% VOL. Cena około 160 PLN.

Następna

whisky

Wróć do

katalogu

© 2017 Whisky Evenings